Sovička - katalóg webstránok Zoznam stránok Katalóg naj webov inzercia
Vlastný vyhľadávací nástroj

Stránky

Informácie z celého sveta pre vás. Všetko čo potrebujete k všeobecnému prehľadu. Aktuality, počasie, šport, novinky a mnoho iných.

Zdieľaj

*  Email:

Vaše data jsou v bezpečí - SmartEmailing.cz

Šanca na nový začiatok

Cieľom projektu je pomôcť ľuďom bez domova, hendikepovaným, týraným ženám a ich deťom, ktorí žijú v Inštitúte Krista Veľkňaza (IKV) a to podporou svojpomocnej produkcie mlieka a mäsa ako aj vybudovaním nového, ekologicky neškodného vykurovacieho systému, ktorý je založený na spaľovaní štiepky z rýchlorastúcej vŕby. Inštitút sa zameriava na dlhodobú pomoc ľuďom v núdzi. Jedným z hlavných cieľov IKV je pomôcť svojim klientom začleniť sa do spoločnosti, mať prácu aj domov. Pracovná terapia je cesta, ktorou získavajú pracovné návyky a skúsenosti.

Projekt má dve časti:
Prvá časť: Prvou časťou je chov hovädzieho dobytka. Ľudia bez domova sa starajú o 10 holštajnských kráv chovaných na mlieko. Inštitút má 80,67 hektárov pôdy, z ktorej 12,75 hektárov sú pastviny a na zvyšných 67,92 hektároch sa pestujú zemiaky a jačmeň. Obdarovanie pomôže ľuďom bez domova pri ich integrácii a začiatku nového života. Inštitút pomáha týmto ľuďom nájsť si domov, prácu a podporuje ich počas integračného procesu, ktorý je dlhodobý a veľmi náročný. Mlieko, mliečne výrobky a mäso získané z kráv sú použité na prípravu jedla pre približne 200 obyvateľov inštitútu.
Druhá časť: Pestovanie (kultivácia) rýchlorastúcej vŕby je ekologickou budúcnosťou obnoviteľných zdrojov energie. Vzdelanie a pomoc pri produkcii je ďalšou možnosťou ako pomôcť ľuďom bez domova, ktorí žijú v Inštitúte. Formou darovania si bude IKV schopný vytvoriť sebestačný vykurovací systém. Ľudia bez domova pestujú rýchlorastúcu vŕbu, ktorá sa vo forme štiepky bude používať pre centrálny vykurovací systém.

Autor: Mgr. Vojtičková Katarína
Väčšiu časť svojho života bol Ľubo opustený. Jeho mama sa oňho nikdy poriadne nestarala a nemal žiadnych kamarátov. Myslel si, že zostane navždy sám. Celý život sa venoval statku okolo domu. Choval kravy a venoval im všetok voľný čas. Jedine zvieratá sa mu zdali úprimné a vďačné, pretože ho za jeho starostlivosť vždy odmeňovali väčším množstvom mlieka a on si z neho mohol vyrábať tvaroh, syry, jogurty a iné dobroty. Po tom, ako sa mama vydala druhý krát, vyhodila ho z domu. Prišiel do nášho zariadenia a práve v tom čase sa mu naskytla možnosť  pracovať v poľnohospodárstve. Veľmi sa tomu potešil. Jeho pracovné nasadenie a výsledky prekvapili všetkých, ktorí sa starali o kravy. Ľubo postupom času začal učiť ostatných kolegov, ako sa majú správne starať o kravy, aby mali viacej mlieka, aby porodili silné teľatá. Stal sa vzorom pre všetkých a všetci sa stali jeho kamarátmi.

Autor: Mgr. Neupauerová Marcela
Jakub je mladý chlapec bez domova, ktorý  nie je schopný sa o seba postarať. Nemá rodinu ktorá by sa o neho postarala.  Vyrástol v osobitnej praktickej škole. Keď skončil školu, vrátil sa ku svojej matke, lenže tá sa oňho nechcela starať. Preto ho priviedla k nám do komunity. V rámci našej komunity len ťažko nachádzal uplatnenie. Hľadal svoje miesto, hľadal zmysel svojho života a potreboval robiť prácu, ktorá by ho sprevádzala, pri ktorej by mal pocit zadosťučinenia. Žiadna práca ho však nenapĺňala a neprinášala mu radosť zo života. Až keď sme ho v rámci projektu z Heifer International vzali sadiť na pole vŕbu, prišiel večer veľmi nadšený a potešený. Našiel to, čo by chcel robiť, čo ho bavilo a tešil sa na ďalší deň, lebo chcel ísť znova sadiť vŕbu. Sadenie vŕby bola práca, pri ktorej sa mu konečne darilo a mohol všetkým v komunite ukázať svoje schopnosti. Pri sadení vŕby neustále sledoval aký kus poľa už zasadil a koľko vŕby vďaka nemu vyrastie. Doteraz sa chodí často pozerať ako rýchlo vŕba rastie, ako sa jej darí a veľmi sa teší, že svojou prácou a úsilím pomohol celej komunite. Pri sadení rýchlorastúcej vŕby však toto uplatnenie našiel.

Autor: PhDr. Ing. Vilček Pavol
Šaňo je bezdomovec. Vyrástol v detskom domove a v osobitnej internátnej škole. Po dovŕšení 18 rokov opustil DD a túlal sa po ulici. Prespával po pivniciach a po kontajneroch. Raz ho skoro smetiari vyklopili do kontajnera. Jedna pani počula o Žakovciach a poslala ho tu. Je to jednoduchší chlapec s IQ pod 70, rómskeho pôvodu. V rámci našej komunity len ťažko nachádzal uplatnenie. Od kedy máme kravy stará sa o ne. Kydá hnoj a keď bolo lepšie počasie aj kravy pásol. Je spokojný a má dlhodobé uplatnenie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára